Comunicat de presă – Vernisajul expoziției “Crucea, de la comunitate la comuniune” la Timișoara

Duminică, 21 octombrie 2018, Asociaţia Eleon şi Muzeul de Artă Timișoara vă invită, începând cu ora 18.00, la vernisajul expoziţiei “Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani“.

Organizată cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, și cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, Dr. Sorin Costina, Galeriei Romane București și Mânăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” Alba Iulia, expoziţia va fi deschisă la Muzeul de Artă din Timișoara, Piața Unirii nr. 1, în perioada 21 octombrie – 18 noiembrie.

Expoziţia, dedicată Centenarului Marii Uniri, aduce în atenție importanța jertfei, după modelul hristic, în viața personală și în cea comunitară. Modurile de abordare a tematicii sunt diverse, de la cel strict dogmatic al icoanei, la cel simplu, dar profund în credinţă al artei populare, până la cel elaborat, meditativ al artei culte. Tipologia obiectelor este variată, de la icoană la pictură de şevalet şi sculptură, de la arta populară la arta cultă, însă în toate este prezentă Crucea, sub diferite aspecte ale sale: Euharistia și prefigurarea acesteia, mărturisirea, jertfa martirică, smerenia, ofranda, rugăciunea, triumful Crucii, Învierea, natura purtătoare a semnului și sensului Crucii.

Artiştii s-au angajat într-o expoziţie care nu-i promovează pe ei înşişi, aşezându-se în umbra temei. Participanţii sunt pictori, sculptori şi arhitecți contemporani între care se află personalităţi de primă mărime ale artei contemporane româneşti: Horia Bernea, Vasile Gorduz, Paul Gherasim, Marin Gherasim, Gheorghe Berindei, Ion Nicodim, Péter Jecza, Aurelian Trișcu, Dacian Andoni, Alexandru Antonescu, Ana Maria și Mihai Ariciu, Ovidiu Bădescu, Mircea Cantor, Delia Corban, Cristian Dițoiu, Marian Dobre, Sorin Dumitrescu, Constantin Flondor, Cosmin Frunteș, Mariana Gheorghiu, Dan Gherman, Ion Grigorescu, Ruxandra Grigorescu, Angela Hanc, Gheorghe Ilea, István Kancsura, Elena Karacențeva, Matei Lăzărescu, George Mircea, Dan Mohanu, Grupul Noima, Silviu Oravitzan, Andreea Flondor Palade, Dan Palade, Valeriu Paladi, Marius Pandele, Christian Paraschiv, Horea Paștina, Ovidiu Paștina, Ioan Popa, Cristian Porumb, Zoe Vida Porumb, Silvia Radu, Andrei Rosetti, Mihai Sârbulescu, Valentin Scărlătescu, Sorin Scurtulescu, Ovidiu Simionescu, Paul Timofei, Viorel Toma, Constantin Țînteanu, Su Yan, Bogdan Vladuță, Simion Zamșa, Tudor Zbârnea, Ion Zderciuc. Obiectele de cult sunt realizate de Vasile Lefter și Toma Chituc (icoanele pe lemn), Nicolae Muntean (icoanele pe sticlă), Remus Dragomir și Teo și Ioana Bindea (crucile de lemn).

Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” este o expoziţie itinerantă, care a debutat în oraşul Unirii, Alba Iulia, în 30 noiembrie 2017, apoi a fost vernisată la Iaşi în 18 ianuarie 2018, la Sibiu în 1 aprilie, la Chișinău în 2 august și la Cluj-Napoca în 14 septembrie, urmând ca anul acesta, după Timișoara, să fie deschisă la Bucureşti. A existat, în toate locațiile, un fond comun de lucrări, îmbogățit prin participarea artiștilor locali, însă modalitatea de expunere, prin contribuția artistului Ion Grigorescu, este de fiecare dată diferită și face din fiecare expoziție o lucrare de artă în sine.