Expoziţia „100 de cruci la 100 de ani” a fost vernisată la Chişinău

La Muzeul Naţional de Artă al Moldovei (MNAM) a fost inaugurată expoziţie-eveniment „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani”. Organizată cu sprijinul Asociaţiei „Eleon”, Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia şi al unor galerii de artă din România, expoziţia reuneşte lucrări de artă populară, dar şi creaţiile unor mari artişti din România şi Republica Moldova, relatează Moldova 1.

Potrivit directului MNAM, o asemenea expoziţie este vernisată în premieră la Muzeul de Artă al Moldovei.

„Este o expoziţie simbolică, dedicată Centenarului Marii Uniri. O expoziţie venită prin rugăciune, dar şi prin jertfă. Sigur că trebuia să ajungă la Chişinău, aici a fost completată cu trei artişti: Simion Zamşa, Ion Zdreciuc și Elena Karcenţev”, a spus directului MNAM, Tudor Zbârnea.

Diversitatea lucrărilor i-a impresionat pe vizitatori. „Suntem într-o sală care ne aminteşte de o Biserică, deoarece prevalează simbolul Crucii, simbolul care ne leagă de Biserică. Ne amintim de originea noastră şi ca neam, şi ca trăire duhovnicească”, a afirmat protoiereul mitrofor, Manole Brihuneț.

„Această expoziţie este o minune, pentru că, Crucea este minunată. Sunt bucuroasă că pot fi aici şi am acest port minunat, care reprezintă Ţara Dornelor, mai ales că pe mânecă este reprezentată Crucea”, a specificat medicul Alina Dohi, din Cluj.

Lucrările unor mari artişti ai artei contemporane româneşti, dar şi operele de artă populară sunt reunite sub semnul speranţei.

„Pentru Centenar noi am socotit că, Crucea este pentru noi şansa Învierii. Crucea asumată de poporul acesta român şi moldav, este, de fapt, deviza prin care a reuşit să răzbată prin vreme”, a punctat starețul Mănăstirii „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia, Ioan Cojanu, unul dintre inițiatorii expoziției.

Maeştrii din România şi Republica Moldova sunt încântaţi de posibilitatea de a-și putea expune lucrările în cadrul unei expoziții comune.

„Dorinţa noastră este chiar de a fi împreună şi Crucea este cea care trebuie să ne ţină împreună. Crucea este cea care ne uneşte de la naştere şi până la capătul drumului nostru în această lume”, a spus pictorul român, Horea Paștina.

Expoziţia „Crucea, de la comunitate la comuniune. 100 de cruci la 100 de ani” este itinerantă. Şi-a început călătoria la Alba Iulia, a urmat Sibiul, Iaşul, iar acum Chişinăul, unde poate fi văzută până pe data de 9 septembrie, după care lucrările vor ajunge la Cluj, Timişoara şi Bucureşti.

Teleradio Moldova
https://trm.md